Kundalini Yoga
Geschiedenis Kundalini yoga

KUNDALINI YOGA GESCHIEDENIS

In de kundalini yoga komen alle andere yogavormen samen. In 1969 werd kundalini yoga voor het eerst door Yogi Bhajan in het openbaar onderwezen. Sindsdien wordt deze dynamische yogavorm door duizenden mensen met veel enthousiasme beoefend. Harbhajan Singh Khalsa Yogiji, bekend onder de naam Yogi Bhajan, heeft zijn fysieke lichaam verlaten op 6 oktober 2004 terwijl hij omringd was door familie en vrienden. Hij is 75 jaar oud geworden.
Yoga ontstond in de tijd dat de mens bewust ging leven. Het vermogen om gezond, gelukkig en geestelijk bewust te leven ontwikkelde zich gedurende duizenden jaren en tijdens vele beschavingen. De yoga-wetenschap werd openlijk onderwezen en geïntegreerd in het dagelijkse leven. Er bestonden geen geheimen, eigen mantra’s of belangrijke personen. Er waren alleen wijze mensen, die gerespecteerd werden om hun nederigheid, rechtvaardigheid en krachtige uitstraling. Deze mensen weigerden boven anderen geplaatst te worden. Als zij geprezen werden bogen ze alleen en gaven ze complimenten terug. Van deze yogi's wordt wel gezegd dat hun fysieke vermogen en hun waarnemingsvermogen groter waren dan normaal. Zij leefden langer en waren slechts zelden ziek. Ook hadden ze een natuurlijke aanleg om te genezen. Paranormale verschijnselen waren voor hen heel gewoon. Ze begrepen dat de menselijke gezondheid te maken had met de levensenergie. Ze zagen de mens als een georganiseerde energie-eenheid, die het hele spectrum van energie die de kosmos doordringt kon aanvoelen, ontvangen en veranderen. Als zij naar iemands lichaam keken, zagen ze een omhulsel of aura dat de hogere energielichamen van die persoon reflecteerde. Vanuit het perspectief van kennis, verkregen door directe waarneming, ontwikkelden ze meer meditatietechnieken en methoden om te genezen. Ze waren niet bezig met mystiek, maar met waarnemen en aftasten van energie en de invloed van de verschillende activiteiten en geesteshoudingen op de energiebalans van het individu.
In deze tijd, waarin er veel kennis was, werden maar drie vormen van yoga beoefend: kundalini-yoga, laya-yoga en tantra-yoga. Deze drie vormen werden tezamen beoefend. Kundalini-yoga kon individueel beoefend worden, en bestond uit oefeningen en meditaties om te genezen en om de eigen mogelijkheden uit te breiden. Laya-yoga was de techniek om het bewustzijn te verhogen en de totale gezondheid te verbeteren door het gebruik van geluid en ritme.

Kundalini yoga komt uit de tantrische traditie, die als uitgangspunt heeft dat alles met elkaar verbonden is. Het idee is dat het hele universum in jezelf leeft, en tegelijkertijd ben je een klein deeltje van het grote geheel.

Doel is de energie van de lagere chakra's - energiecentra met meer aardse en egocentrische verlangens - naar de hogere chakra's laten stromen, die staan voor liefde en verbondenheid. Deze energie heet kundalini energie.

Deze kundalini energie ligt opgeslagen in je eerste chakra, ter hoogte van je stuitbeen, en wordt ook wel voorgesteld als een opgerolde, slapende slang. Zodra de slang, symbool voor het bewustzijn, is ontwaakt, beweegt hij naar boven via de chakra's om je tot een hogere staat van zijn te brengen. Kundalini yoga is een manier om deze energie aan te wakkeren en door je heen te laten stromen.
Typisch voor Kundalini yoga is dat er in de houdingen veel bewogen wordt om de energie op te wekken: je draait bijvoorbeeld rondjes vanuit het bekken, trekt bij het uitademen in de vuurademhaling steeds krachtig je navel naar binnen.

Dit in tegenstelling tot Hatha yoga, waar de houdingen veelal statisch zijn. Daarnaast bestaat een Kundalini les uit allerlei soorten ademhalingsoefeningen (pranayama's), meditaties en mantra's.

De mantra's zijn vooral in het Gurmukhi, net als het Sanskriet een 'dode' Indiase taal. Yogi Bhajan was namelijk een sikh en hij gebruikte mantra's uit de heilige teksten van zijn cultuur. Zijn afkomst verklaart ook de tulbanden
die veel Kundalini yogi's dragen en de spirituele namen die leerlingen vaak aannemen. Vrouwen krijgen een naam die eindigt op Kaur, prinses, en mannen heten Singh, leeuw.
Kundalini yoga stamt uit een eeuwenoude traditie van yogi's die in het ontoegankelijke Himalaya-gebergte leefden. Duizenden jaren gaven ze hun kennis mondeling door van meester op leerling. In het grootste geheim, om misbruik van de krachtige kundalini energie te voorkomen.

Toch duurt het nog tot aan de jaren zeventig van de vorige eeuw voordat deze yogavorm het grote publiek bereikt, via Yogi Bhajan (1929-2004). Deze Indiase man, die geboren wordt als Harbhajan Singh, heeft als kind al een missie. Hij luistert geboeid naar de spirituele verhalen van zijn opa. Die levenslessen leggen een basis voor zijn zoektocht: 'Vele jaren geleden heeft mijn opa zijn lichaam verlaten, maar zijn lessen zijn achtergebleven.'

Gefascineerd door spiritualiteit zoekt de kleine Harbhajan buiten school naar de wijsheid die hij mist in de schoolbanken. Hij bezoekt wijzen en sadhu's (ascetische yogi's) voor meer kennis en gaat al op achtjarige leeftijd in de leer bij zijn meester Sant Hazara Singh. Hier leert hij onder andere Kundalini yoga, tantra en gatka, een zwaardvechtkunst.

Na jarenlange intensieve training krijgt hij op zestienjarige leeftijd de titel van yogameester. Zijn leraar voorspelt dat hij op zijn veertigste zijn opgedane kennis zal verspreiden. Hoe en waar is nog onbekend, maar Harbhajan bereidt zich grondig voor op zijn taak. En dat allemaal naast zijn studie economie, zijn carrière en zijn gezinsleven.

Als douane-inspecteur bij grote luchthavens reist hij door heel India en zo is hij in de gelegenheid ondertussen verschillende heiligen, swami's en verafgelegen ashrams te bezoeken. Zo'n twintig jaar zal hij investeren om zijn kennis van Kundalini yoga te perfectioneren.

In zijn honger naar wijsheid bewandelt hij niet altijd de gebaande paden. Zo zoekt hij eens drie maanden lang naar een yogi in de Himalaya, om vervolgens twee dagen in Kindhouding voor zijn woning te wachten. Dat allemaal om één bepaalde meditatie te leren.
In 1968 vertrekt Harbhajan naar Canada. Er is hem een aanstelling aan de universiteit beloofd als directeur van yogische studies, maar bij aankomst blijkt dit niet door te gaan. Harbhajan laat het er niet bij zitten en weet in drie maanden tijd een yogacentrum op te richten en met een interview op de nationale televisie te komen.

In de jaren zeventig komt de verspreiding van Kundalini in een stroomversnelling; Yogi Bhajan laat wereldwijd verschillende organisaties opzetten. Zoals 3HO: de Happy Healthy Holy Organization. Yogi Bhajan vindt het ieders geboorterecht om gelukkig, gezond en compleet te zijn. 3HO staat voor een gezonde manier van leven, zowel voor het individu als voor de wereld.

Daarnaast ontstaan honderden ashrams in Amerika en Europa. De thee die hij na iedere yogales serveert, wordt in productie genomen. Yogi Tea begint op kleine schaal, waarbij alles handmatig wordt gewogen en verpakt, en groeit uit tot een wereldwijd verkrijgbaar merk met vele soorten ayurvedische thee in het assortiment.

In de jaren negentig ontstaat een tweede groeispurt, door de groeiende belangstelling voor yoga. Yogi Bhajan stuurt al vanaf het begin leerlingen eropuit om yogales te geven; dit gebeurt nu ook formeel, via lerarenopleidingen. Het idee van Yogi Bhajan over yoga is: 'Ik wil het zo eenvoudig mogelijk houden, zodat je het gemakkelijk kunt gebruiken in je dagelijkse leven. Zodat je je beter voelt, er beter uitziet en een gelukkiger mens bent.

Yogi Bhajan was een heel krachtig mens, iemand die precies voelde wat er speelde. Hij zag wat je nodig had. Wanneer ik bij hem kwam met een probleem zei hij: "Richt je op het helpen van anderen, dan lost je eigen probleem vanzelf op."'

Hulpvaardigheid, compassie en nederigheid zijn grote pijlers binnen de lessen van Yogi Bhajan. Door anderen te helpen, word je zelf ook gelukkig, onderwees hij: 'Wees een vuurtoren: door je licht als een vuurtoren op anderen te richten, help je hen hun doel te bereiken en gelukkig te zijn. En als je anderen helpt, zal God jou helpen. Zo simpel is het.'

Home |  Disclaimer |  Sitemap
Terug naar de home pagina